Algemeen

Of je nu in Leiden woont of er een dagje op bezoek bent, student bent of professor, het is een stad met een rijke geschiedenis die toch midden in het dagelijkse leven staat. Er zijn natuurlijk behalve de universiteit nog andere werkgevers te vinden. De textielindustrie is al lang niet meer de grootste vertegenwoordiger, die titel is weggelegd voor de metaalindustrie met drie keer zoveel werknemers. Ook de voedings- en genotsmiddelen industrie is sterk ontwikkeld in en rond Leiden. Er zijn een aantal overwegend Amerikaanse bedrijven die fijnmechanische producten produceren en leveren.

Leiden is ook nog steeds een marktplaats en dus een spil van de handel in voedsel en andere producten voor de omgeving.Verschillen namen van straten en markten doen nog denken aan de producten, boter, vis, turf, hout, bomen en ook dieren, met name een lammermarkt aan de Lammenschans.

Die positie in de lokale handel zal Leiden nog lange tijd behouden met wekelijkse markten en ongeveer 2000 winkels. Met minder dan 100 00 inwoners zijn al die winkels en markten duidelijk niet bedoeld allen voor Leidenaren. Een op de drie bezoekers aan Leiden komt om een markt te bezoeken.

Er studeren ongeveer 23000 mensen aan de zeven verschillende faculteiten van de Leidse universiteit. De universiteit werd opgericht door Willem van Oranje in 1575 en had toen maar drie faculteiten, Theologie, Rechten en Medicijnen.

Die enorme groei heeft natuurlijk ook gevolgen voor de stad zelf. Hoewel steeds meer studenten thuis wonen moeten er toch woningen zijn ook voor die studerende jongeren.

Maar ook een universiteit met zo veel studenten bezit een paar speciale onderdelen. De bibliotheek bevat het gigantische aantal van 5.2 miljoen boeken en 50000 tijdschriften. Niet al die boeken zijn dagelijks in gebruik, maar een universiteit geeft wel boeken uit voor langere perioden dan een buurtbieb. Wetenschappelijk onderwijs is voor een groot deel gebaseerd op het geschreven woord uit boeken, dus veel studenten gebruiken een boek meer dan eens. Gewoonlijk wordt een boek in de bibliotheek gelezen, maar er zijn uitzonderingen.

De universiteit van Leiden heeft een nevenvestiging in Den Haag waar vooral de rechtswetenschappen gestudeerd worden, maar ook politicologie en bestuurskunde. Waarom is er besloten een vestiging in Den Haag te openen? Er zijn in die stad een kleine 160 internationale organisaties gevestigd die te maken hebben met het internationale recht. Het Vredespaleis is daar maar een van.

Onder andere oorlogmisdadigers worden in Den Haag aangesproken op hun daden en voor ze ze veroordeeld worden hebben ze natuurlijk recht op een goede en adequate verdediging. Er is veel vraag naar goede advocaten, vandaar dat gekozen is voor uitbreiding naar Den Haag.

Nog heel even terug naar Leiden, een stad die een bezoek waard is. Druk, gezellig en met een stukje nationale geschiedenis. Maar ook een moderne en levende stad.