Geschiedenis

Geschiedenis van Leiden

Eerst even iets over de geschiedenis. De naam van de stad komt al voor ver voor 1500. Natuurlijk was de spelling een beetje anders, de plaats werd toen Leithon genoemd. De naam stamt deze keer eens niet uit het Latijn en het is niet Lugdunum Bavorum. Die naam stamt wel uit die tijd en is ontstaan toen er in de Renaissance een voorliefde ontstond voor het Romeins. De term leitha is Germaans en het woord betekend waterweg, riviertje. In het meervoud werd het woord Leithon, en die naam past wel bij de stad, gelegen aan het ontmoetingspunt van de Rijn en het riviertje de Mare.

Maar de geschiedenis gaat natuurlijk verder. Leiden is ontstaan als dorp al rond het jaar 860. De bisschop van Utrecht en de graven van Holland waren het niet altijd eens over het bezit van het dorp en de burcht die ontstond om het dorp te beschermen. De ligging bij de samenvloeiing van twee rivieren zorgde ervoor dat het dorp steeds belangrijker werd, en waard om te beschermen dus. Toen het rond 1100 definitief in handen kwam van de Graaf van Holland kwam ook de handel in lakense stoffen tot bloei.

Het bijzondere aan laken is dat de stof van wol werd geweven en daarna werd vervilt, waardoor het warmer aanvoelde, en ook beter isoleerde dan een normale wollen stof. De stof werd dus vooral gebruikt voor de wat zwaardere kleding.

Al in 1361 werd het aantal inwoners zo groot dat er een stadsdeel aangebouwd moest worden. Het aantal was toen ongeveer vier duizend en dat maakte van Leiden de derde stad van het Graafschap.