Na de bevrijding

Na de bevrijding

Voor Leiden was de oorlog inmiddels voorbij, maar de tweede wereldoorlog zou een blijvende indruk achterlaten op de Sleutelstad. Het bijzondere verhaal achter het verzet van een aantal Leidse studenten werd in 1977 vereeuwigd in de film Soldaat van Oranje van Paul Verhoeven, die zelf ook alumni was van de universiteit in de jaren na de oorlog. Deze film was gebaseerd op het autobiografische boek van dezelfde naam van Erik Hazelhoff Roelfzema, een inwoner van Leiden en een van de bekendste Nederlandse verzetsleden van de Tweede Wereldoorlog. Het boek zou ook uitgroeien tot een inspiratiebron voor de musical Soldaat van Oranje, welke wordt opgevoerd in de Hangar vlakbij Leiden sinds de première hiervan in 2010.

Door het einde van de Duitse bezetting kon de Universiteit Leiden weer heropend worden en wist Leiden zijn positie als de Nederlandse zetel van kennis te heroveren. Hierdoor zou de universiteit ook na de tweede wereldoorlog enkele bekende alumni voortbrengen, zoals de eerdergenoemde filmregisseur Paul Verhoeven, maar ook DJ en muziekproducent Armin van Buren, diverse leden van het Nederlands koningshuis en astronoom Piet de Zeeuw.

De grote materiële schade die Leiden te verduren kreeg tijdens de tweede wereldoorlog wist men relatief spoedig te herstellen en de stad Leiden breidde zich zelfs uit in de jaren na de oorlog. Tegenwoordig heeft Leiden nog steeds een zeer goede reputatie als een slimme stad, die geroemd wordt om zijn gedurfdheid en daarnaast een belangrijke stempel heeft gedrukt op de Nederlandse cultuur.